Sõbrapäevalaager


Sõbrapäevalaager toimus Keila rühmal teist korda .  Idee ning korraldus tuli kodutütardelt Evalt ja Jettelt. Rühmavanem aitas teha paberitöö , suhtles malevaga ning kokk Reet tegeles toidupoolega.
 Laagri meeskonda kuulusid veel Raiko Kivimets ja Britta Kadanik.
  Mis siis mahtus laagrisse ?
Alustuseks  intruktaaz ja ohutustehnika, õhtusöök ja ruumide korrastamine  ning viktoriin Eesti looduse kohta.
 Et meeleolu liiga töiseks ei läheks olid Eval ette valmistatud osavusmängud ning Raiko rääkis soovijatele unejuttu. Unejutuks oli Laste õiguste konventsioon.
   Kuna kõigil seljataga pingeline koolinädal siis reedel saabus öörahu kell 23 ja kõik laagrilised said ülesande välja puhata.
   Sellel vaatamata oli laupäevane hommik nii mõnelegi raske ärgata ja  hommikuvõimlemine piirdus hambapesuga.
 Kell 10 rivistasid Raiko ja Britta noored maja ette  et koos teha väike rännak läbi Keila linna. Sihtkohaks Keila Noortekeskus kus oli plaan osaleda Kirbuturul.
 Kõigis Keila kodutütarde laagrites viiakse läbi keskkonnaprogramm ning taaskasutus on au sees .Keila Noortekeskus on meie koostööpartner ja võimalusel püüame alati ka nende sündmustel osaleda.
   Kirbuturult tagasi saabuti lõunaks ning koka valmistatud kodused kotletid maitsesid hästi.
  Pealelõunal oli töötubade aeg.
Alustasime padjapüüri õmblemisega.Õppisime selgeks pesuõmbluse ning suuremad said ise õmblusmasina kasutamist harjutada. Samuti oli omatehtud padjapüüri võimalik kaunistada tekstiilimarkeritega või lihtsalt nimi peale kirjutada.
 Järgmises töötoas õpetas Jette tegema kahte sorti sõbrapäevakaarti.Kuidas aga  fantaasia lubas, sai selle idee ka olemasolevate materjalidega  ellu viia.Kaardid tulid lõbusad ja väga eriilmelised. Kes soovis, sai kaardi ka kohe kohapeal``posti panna``.  Õhtul jagas ``postiljon `` kõigile  kaardid kätte ja nii mõnigi Valentin või Valentina jäi saladuseks.
Esimene valentini- ehk sõbrapäevakaart saadeti 15. sajandi alguses, kui noor Orleans’i hertsog (1394-1465) lahingus vahistati ja Londoni Toweri vangikongi heideti. Sealt saatis ta oma naisele Bonne d’Armagnacile romantilisi luuletusi, millest 60 on praeguseni säilinud Briti Muuseumis.
  Sõbrapäevalaagrisse mahtus veel fimo töötuba.Õppisime tundma seda meile uut voolimissavi ja proovisime kätt kaelarätirõngaste valmistamisel. Ikka sinine ja must ja valge. Pealtnäha lihtne ülesanne osutus oodatust keerulisemaks sest värvid tahtsid omavahel seguneda.
   Et tegevused oleks vaheldusrikkad oli Raiko ette valmistanud relvaohutuse õppe.
  Õhtuseks tegevuseks oli grupitöö mille tulemusena valmis oma nägemus mingist tuntud muusikapalast või tantsuloost.Pleiboks.
 Kuigi tundub et tegemist on lihtsa ja üldse mitte õpetliku ülesandega siis kõik grupid lähenesid ülesandele veidi erinevalt ning põrkasid kokku erinevate raskustega . Kindlasti õpiti tegevuse käigus  uusi oskusi.
Õhtusel briifingul sai välja toodud ka mõned grupitöö õppemomendid:
1. kiire lahenduse leidmine
2. oma idee esitlemine teistele, agrumenteerimine
3. kokkulepete sõlmimine
4. ülesannete jagamine vastavalt võimetele ja oskustele
5. konfliktilahendamine
6. ühtse eesmärgi nimel koos tegutsemine piiratud ajas
7.  kompromisside leidmine
8. eneseületamine
 Kõik osalesid, said üle rasketest hetkedest. Mõned plaanid muutusid sekund enne esinemist ning kokkuvõtteks olid rõõmsad esitlused õhtu naelaks.
 Ja oligi aeg õhtuseks hügieeniks ja unejutuks, milleks seekord oli päevase teema kordamine Raiko juhatusel.
  Pühapäeval magasime kaua , peaaegu poole 9 ni.  Kiiresti hommikust sööma ja külalisi uudistma.
 Laagrilistele tuli külla naiskodukaitsja Marju Jõgi kes tutvustas meile mitte just tavalisi lemmikloomi-tuhkruid. Põnevust ja kilkeid oli palju. Tuhkrud Ats ja Ruudi on väga uudishimulikud, kiired ja  lastesõbralikud. Saime teada kuidas nad kodus elavad, mida söövad ja milliste pahandustega hakkama saavad.
Tuhkur ehk metstuhkur ehk tõhk (Mustela putorius) on väike kärplane, Eesti pärismaine kiskja. Jahile minekuks ootab ta öö saabumist. Tema ohvriks langevad hiired, rotid, kahepaiksed, kalad, küülikud, kodulinnud, roomajad, ta sööb ka mett ja mesilasi.
Oma saagi tassib ta urgu, kus käib söömas.Pesitseb küüliku urus, kaljusel mäenõlval või puujuurte all. Ta on hea ujuja.
  Kuna öise eluviisiga tuhkrut looduses kuigi tihti ei kohta oli neid väga vahva jälgida.Aitäh Marjule- aeg kulus märkamatult.
 Ja oligi aeg hakata koristama . Seekord peab küll ütlema et suuremad tegid eriliselt hea töö all kaminaruumi korrastades ning nii puhas oli see põrand vist aastaid tagasi. Panime kirja ka majas esinevad pisivead et neid saaks hakata parandama.
    Vastavalt keskkonnaprogrammile sai kogu  loomasöödaks kõlbav prügi saadetud loomadele, kohvipaks roosipõõsale väetiseks , tagastatav taara eraldi ning põletatav taara jäi   lõkkeõhtut ootama. Konteinerisse läks vaid sinna sobiv pakend.
   Laagri lõpetasime küpsisetordiga mis kõigile hea maitses sest oli ju ise tehtud.
 
 




 



Kommentaarid