Väike-Maarja Päästekooli õppus 17.-18.01

17.-18. jaanuarini toimub Väike-Maarja Päästekoolis õppus, kus õppurid sooritasid ka eksameid ja muid arvestusi. 13 Harju Maleva noort said võimaluse seda kõike ise oma silmaga vaadata kuidas asi käib. Ka Keila kolm noort, Käti Haljasoks, Leila Meister ja Hendrik Luik, olid kohal ja valmis kogemust saama.
17.jaanuari varahommikul sõitsime Harju malevast Väike-Maarja Päästekooli harjutusväljakule. Kohale jõudes asusime kohe vaatama kuidas asjad käivad. Panime soojad riided selga ja läksime vaatama kuidas toimub inimese autost päästmine avarii korral.


Kas Sina oled kunagi mõelnud, miks on mõnel päästjal valge kiiver ja teisel sinine?
Meie nüüd teame, et siniseid kiivreid kannavad meeskonna vahid, valgeid aga tavalised päästjad.
Järgmiseks oli tunnike vaba aega kus tegime endale teed ja otsisime välja kõikvõimalikud kindad ja villased sokid, ning sellele järgnes järgmine sooritus. 



"Põlevast" majast tuli välja päästa 3 inimest, kellest 1 oli juba aknast alla hüpanud ja sääreluud murdnud. Ühte meest nägime veel, tema oli roninud akna peale, et endast märku anda. Sees oli lisaks 1 nukk, mis tuli õppuritel suitusukeldumise ja soojuskaamera abil hoonest välja tuua.
Siis sõitsime harjutusväljakult Väike-Maarja Päästekooli hoonesse, seal saime süüa, peale seda oli meil vaba aeg ja me tutvusime paari kooli ruumiga ise lähemalt.
Tagasi harjutusväljakule jõudes ootas meid 2 uut stseeni. Esimeses stseenis oli olukord, kus kaks inimest olid jääaugus ja ise välja ei saanud. Üheks neist inimestest oli meie oma tuttav Riina Gutmann, teiseks aga nukk.
Teises situatsioonis oli teatatud mingisuguste ainete lekkest.
Kas Sina teadsid, et päästjate autos on olemas raamat, kus sees on kõikide neile teatud ainete nimed ja kuidas neile reageerida? Kui ei teadnud, siis nüüd tead.
Samuti näidati meile kuidas pestakse inimest, kes on pikemalt majas olnud, kuserinevad ained on lekkinud. Käisime ka majades, kus õppused toimuvad.
Peale igat situatsiooni toimub väike breefing, kus räägitakse mis läks hästi ning mis oleks võinud paremini minna. Sellest saime samuti osa võtta.
Järgnes lühike vaba aeg, kus saime teha teed, et sooja sisse saada. Pärast seda käisime tornis, kus õppurid harjutavad nöörist laskumist ning nööriga seotud päästeid.
Sellele järgnes uus situatsioon. 2 meest olid käinud pisikese maja katusel. Maja ise on kahe korruseline + kelder. Nad kukkusid läbi katuse, esimene mees näoli augu ääre peale esimesel korrusel ning teine mees otse keldrisse, ning oli torganud ora läbi jala.
Kummale annaksid sina esimesena esmaabi?
Õige vastus on keldris olevale mehele, sest ülemine mees oli täielikult stabiilne, tal ainult jalad valutasid.
Oli väga põnev lähedalt vaadata kuidas käib reaalselt päästjate töö.
Peale õhtusööki seadsime ennast sisse Päästekooli aulasse. Mängisime veidi piljardit ning lauatennist, samuti sai ka kasutada jõusaalinurka.
Ando tuvustas meile ka õppehooneid ja garaažis olevaid autosid, rääkis meile õppimisvõimalustest ja palju muud.
Sellega oli ametlik osa selleks päevaks lõppenud.
Neljapäeval ootab kuute noorkotkast, kodutütart ees kannatanu mängimine, ning tõotab tulla väga huvitav ja kogemusterohke päev!
Kodutütar Käti

Kommentaarid