Keila noorkotkad ja kodutütred

 




19. jaanuaril 2022 möödus 90 aastat Kaitseliidu noorteorganisatsiooni Kodutütred loomisest.   PRAEGUNE  ( meie rühm ei ole esimene kes Keilas tegutseb)Keila rühm on tegutsenud alates 2013 sügisest ja küsimustele vastab Naiskodukaitse Keila jaoskonna esinaine Pille-Riin Moilanen


Kuidas tähistasite üheksakümne aasta möödumist või kavatsete seda teha tulevikus? 

Nagu igal aastal on kodutütarde aastapäeva paiku planeeritud Harju ringkonna pidulik koondus,  kus võetakse vastu uusi liikmeid ja tunnustatakse tublimaid. Paraku teevad nakatumisnumbrid muret ja seepärast tuli pidulik sündmus edasi lükata. Vaatamata sellele tähistasid Keila rühma kodutütred organisatsiooni  sünnipäeva ühisel koondusel ajaloo meenutamise ja kommi söömisega. 


Kui palju on käesoleva aasta seisuga rühmas liikmeid?

Keila kodutütarde rühmas on  24 tütarlast ja noorte kotkaste rühmas 18 liiget. 


Kuidas Keila noorkotkad ja kodutütred elavad aastal 2022?

Nii kodutütred kui noored kotkad on alati tegusad ja aktiivsed ning neid ei peata ka talvine külm. Sel aastal oleme jõudnud lisaks koondustele korraldada ka ühe laagri. Samuti osales meie tüdrukute võistkond Hiiumaal toimunud patrullvõistlusel Kotkatorm.


Millega tegelete? 

Kohtume iga nädalasel koondusel, kus õpime juurde uusi tarkusi ja kordame üle vanu. Koondused toimuvad kolmapäeviti Keila Noortekeskuses, aga vahel ka õues  ja Kaitseliidu majas Aia tänaval.


Alustasime tüdrukutega perenaise ja poistega koka erikatse jaoks õppimist. Erikatsed on erioskused, mida noored sooritavad lisaks tavateadmistele. Erikatse märgi saavutamiseks peab antud teemat süvitsi tundma ehk näiteks perenaise erikatsemärgi saamiseks peab kodutütar  oskama lisaks toidu valmistamisele ka menüüd planeerida, tundma välikööki ja  oskama teha lõkkel süüa. Lisaks tuleb osata lauda katta, tunda toiduhügieeni ja teada kuidas toitu säilitada.  Õnneks paistavad Keila kodutütred oma tubliduse ja erikatsete taotlemisega silma tervel Harjumaal.


Kellega teete koostööd?

Keila kodutütred ja noored kotkad teevad koostööd Keila linnavalitsusega, Kaitseliidu Keila kompaniiga, Naiskodukaitse Keila jaoskonnaga, Harjumaa Muuseumi ja Harju Maakonnaraamatukoguga. Samuti Keila Kooli, Keila Noortekeskusega,  Päästeameti ja Eesti Politseiga. Üritusi oleme koos korraldanud ka Keila Kultuurikeskuse ja Keila Sotsiaalkeskusega.




Millised on olnud viimased huvitavad kohtumised?


Viimase laagri nimi oli „Keel sõlme“ ja  siis käisid meil mitmed huvitavad inimesed külas. Keila Keila Miikaeli koguduse õpetaja Matthias Burghardt  rääkis saksa keelest, kultuurist ja ajaloost. Inglise keele õppimise vajadusest rääkis  Politseija piirivalvekolledži  esindaja MART JANNO

Lisaks osalesid laagris ka Kallavere rühmade noored, toimus matkamäng Keila linnas ja  vaatamata külmale ning libedusele läbiti 7 km rada hea tujuga.


Kui tihti toimuvad laagrid?

Rühmalaagrid toimuvad keskmiselt kord kvartalis ehk üks on kodutütarde laager ja teine noorte kotkaste oma. Loomulikult on laagritesse osalema oodatud nii tüdrukud kui poisid ja tavaliselt on laagri pikkus reede õhtust pühapäeva lõunani. Koolivaheaegadel oleme teinud ka pikemaid  laagreid ja sel suvel on plaanis korraldada 5-päevane laager Võsul. 


Kõik laagrid on lapsevanematele tasuta .Laagreid korraldame läbi Isamaalise Hariduse Programmi .Selleks tuleb kirjutada taotlus Kaitseliidu peastaabile ning detailselt kirja panna laagri kava ja sisu.


Millised on plaanid alanud aastaks jne?

Tulemas on traditsiooniline vabariigi aastapäeva väljasõit mis toimub igal aastal veebruaris. Selle raames oleme külastanud Lagedi sõjamuuseumi, Tori kirikut, Pärnu linna ja Laidoneri muuseumi, aga sel korral sõidame Tartusse Eesti Rahva Muuseumi.

Märtsis toimub noorte kotkaste pealinnalaager, kus tutvutakse korra ja tehnikaga Harju malevas, harjutatakse airsoft-lahingut linnatingimustes ( MILITAARSEIKLUS OÜ) ja korratakse üle lähiajalugu Okupatsioonimuuseumis. 


Samuti ootame väga Vabariigi aastapäeva ja Võidupüha  ning suvist suurlaagrit Spekter.

 

Lisaks täitub selle aasta oktoobris 10 aastat meie kodutütarde ja noorte kotkaste Keila rühmade loomisest. Seega on,  mida oodata ja mille nimel tööd teha! Kõik, kes on vanuses 7-18, ja soovivad lüüa kaasa Keila kodutütarde ja noorkotkaste tegemistes, võivad võtta ühendust Naiskodukaitse Keila jaoskonna esinaiSe Pille-Riin MoilaneNiga e-posti aadressil  pilleriin63@yahoo.com.




Kommentaarid