Näljane ja saabasteta sõdur ei ole võitlusvõimeline.

Keila kodutütred ja noored kotkad külastasid KV Toetuse Väejuhatuse (KVTV) Eametsa linnakut Pärnus.
 Meid võttis vastu vanemveebel Peeter Juurik.
Saime teada mis on Toetuse Väejuhatus ja miks seda vaja on.
Toetuse Väejuhatus on üle eestiline üksus mis ei kuulu ühegi väeliigi juurde vaid hoolitseb kõikide väeliikide varustuse, tehnika, medistiini, logistika jms eest. Võiks öelda et KVTV ülesanne on tuua kohale ja panna toimima kõik mida kaitseväelane vajab. Alustades vormist ja toidust kuni relvade ja tehnikani.
KVTV loeb oma ajalugu alates 1918 aastast millal moodustati Varustusvalitsus. Alates 2014  aastaast nimetatakse toetuse väejuhatuseks.
Valdkonnad millega tegeletakse:
1.sõjaväemuusika- Kaitseväe peadirigent ja Kaitseväe orkestri ülem on kolonelleitnant Peeter Saan,
2.raamatupidamine,
3.tervisekeskus- medistsiiniväljaõpe, hambaravi, arstlik komisjon, apteek -Toetuse väejuhatuse tervisekeskuse ülem on major Lauri Bender
4.logistikapataljon- sõjaväeline väljaõpe, tehnika tagamine, missioonidele saatmise transpordi korraldamine,toetuse väejuhatuse logistikapataljoni ülem on kolonelleitnant Argo Reidla
5.toetusteenuste keskus- veteranide ravi ja rehabilitatsioon, hingehoid ( kes käis Päästelaagris eelmine aasta , teab mis see on),
6.harjutusväljakud-Klooga, Männiku, Nursipalu, Sirgala,Keskpolügon ja  Kikepera
7.logistikakool Ämaris.
Kokkuvõtteks võib öelda et KV toetuse väejuhatus on kõige tähtsam osa kogu kaitseväest sest tehnikata, vormiriieteta ja toiduta ei ole sõdur võitlusvõimeline.
   Meile tutvustati ka sõduri varustust ning relvi.
Sõduri varustuse juurde kuulub:
seljakott , vorm,killuvest/kuulivest, kiiver,rakmed (rakmetes camelback veekott 3 l,zgutt, medpaun,nuga, salved, õmbluskomplekt), tikud niiskuskindlalt pakitud,kompass,pealamp punase filtriga,koormakummid telkmantli kiireks ülespanekuks , märkmik ja kirjutusvahend,paracord nöör,teip,kõrvatropid, kaablivitsad,kindad,põlvekaitsmed, telkmantel,multitööriist, priimus kateloki v ms, lusikas, tass, labidas, gaasimask, hügieenivahendid, saapahoolduskomplekt,magamiskott,lisavorm, kampsun, kummikud/saapad.
  Noored leidsid et sõdurivarustus koosneb kilekottidest sest kõik oli pakitud veekindlalt. Topelt kilekottidesse pakkides jääb varustus kuivaks ka veetakistuse ületamise korral ning seljakotti on võimalik kasutada ujukina.
  Relvad mida meile tutvustati:püstol usp 9mm,  m45 rootsi püstolkuulipilduja, galil automaat, ak4 , norra snaiperpüss,762 ksp58 kuulipilduja,   browning raskekuulipilduja 127.
   Nii nagu vanemveebel Peeter Juurik ütles, oleks võinud  linnakus vabalt veeta ka terve päeva kuid peab ütlema et meie piiratud aja juures saime siiski väga hea ülevaate Kaitseväe Toetuse väejuhatuse tegevusest ja olulisusest.




Kommentaarid