Päästelaager 21.-23.07.2017

Traditsioonilisellt toimub suvel Keila rühma päästelaager. Nii ka sel suvel.
Päästelaager oli 3 päevane ja tehtud jõuti selle ajaga palju.
Reedel käisime külas kohalikus konstaablipunktis. Lisaks majaga tutvumisele räägiti meile politseiniku töövahenditest, internetiturvalisusest, teenistuskoerte koolitamisest,  tööst ja elust. Saime näha ka erinevaid politseimasinaid ning kahte teenistuskoera.
Seejärel toimus linnaorienteerumine mille oli ette valmistanud noorkotkas Mäverik ja läbi viisid Elisabeth, Hendrik, Brigite ja Kerten.
Orienteerumine oli edukas ning pakkus  väljakutset, sest täita oli vaja lisaülesandeid: pildistada kontrollpunktis meeskonnaga, vastata küsimustele ja korjata taimi herbaariumi jaoks.
Laupäeva hommik algas külalistega Keila koerteklubist Ipson (Inimese Parim Sõber On Neljajalgne). Meile räägiti kutsika koolitamisest, kuidas koeraga suhelda, koertespordist, otsingukoertest ja paljust muust. Saime näha kuidas koerad töötavad ja esinevad .
Kõigile neljajalgsetele külalistele andsime omavalmistatud kingitused - mänguasjad, mida olime koos  ununud eelmisel õhtul.
Peale lõunat oli enesekaitse töötuba, mida viis läbi Tarmo Kõrs spordiklubist Team Moisar. Kõik olid väga innukad osalema ja nii mõnigi leidis, et just see oleks temale sobiv treening tulevikuks.
Päev jätkus sõduriõppega ning kõik said proovida varustust, õppida mis kuhu ja miks käib ning teha priimusega tuld.
Õhtupoolik oli pühendatud esmaabile ning kannatanu transportimisele.
Instruktor Maris Lilleväli sai ka õppe käigus näidata noortele kuidas valutult puuki eemaldada.
Päev lõppes traditsioonilise kastimänguga (seekord küll oli tegemist kottidega) ja lõkkeõhtuga.
Öösel toimus laagriterritooriumi patrullimine lahingpaaridena. Osalemine oli vabatahtlik ja patrullle jagus tunni kaupa kogu ööks.Patrullidel oli ka täita igal ühel ülesanne mille sooritamine või mittesooritamine arutati hiljem koos läbi. Patrullimise eest vastutasid ja koordineerisid  noored ise.
Laagri viimane päev möödus koos Pääsetametiga.Keila Päästekomando tõi meile oma uusima tehnika, tutvustas seda , õpetas kannatanu päästmist avariikohal . Suuremad said proovida auto lõikamist ja kannatanu (80 kg kaaluv harjutusnukk nimega Tolgus) asetamist kanderaamile ja transportimist. Nooremad vedasid voolikuid, ühendasid ja "kustutasid tulekahju". Elevust pakkus ka asjaolu et keset õpet pidid päästjad minema väljakutsele ning me saime jälgida kui kiiresti nad seda tegid.
Selleks et ennast päästa peab olema kiire ja tugev ning seda õpetas Keila Korvpalliikooli treener Sille Kask. Treening toimus mitmes osas, oli vahelduv ja huvitav.
Siis punuti veel sõbrapaelu et kinkida uutele sõpradele midagi koduteele kaasa.
Enne  lõpurivistust pakiti kokku telklaager ja tehti ahelas otsing territooriumil.
Kaitseliidu Keila majas sai laagri jooksul tehtud muudki kasulikku -  riisutud heina, tasandatud muru, välja kaevatud  üks vales kohas olev põllukivi, koristatud ellujäämislaagrit .
Laager lõppes rivistuse ja lipu langetamisega. Noortel oli ka ainukordne võimalus heisata sinimustvalge viirg, mis jääb lehvima järgmise laagrini.
Kohtumiseni Päästelaagris 2018.



  



Pille-Riin Moilanen 

Kommentaarid