Vastlapäeva laager 26.02.2017

Vastlapäev, mis on tuntud kui ka pudrupäev, liupäev jne, on Eesti rahvakalendris tuhkapäevale eelnev päev, mis on viimane päev enne ülestõusmispühadele eelnevat varakevadist seitsmenädalast suurt paastu. Paastuajal olid keelatud lõbustused ja rammus toit, seega kasutati vastlapäeval juhust, et korralikult pidutseda ja süüa enne paastu.

Eesti traditsiooniline vastlatoit on hernesupp ja vahukoorega vastlakuklid. Eesti vastlapäevakombestikku kuulub ka kelgutamine. Pikk kelguliug ennustab järgnevaks suveks head linakasvu.


Traditsiooniliselt toimus ka see aasta Vastlapäeva puhul laager, asukohaks valiti Turba kool.
Nagu tavaliselt, algas laager rivistusega. Seejärel jagati meid meeskondadeks ning siis suundusime erinevatesse töötubadesse.

Töötubasid oli kokku viis.
Esimeses töötoas pidime QR koodide järgi orienteeruma. See oli midagi uut ja huvitavat.

Teises töötoas oli lühike relvaõpe. Meile näidati, kuidas võtta lahti ja panna kokku AK 4-a. Lisaks sellele näidati meile erinevaid relvi ning lõpetuseks saime kõik proovida erinevaid laskeasendeid.

Kolmandas töötoas tutvusime regilauluga. Saime teada, et regilaul on 6000 aastat vana ning, et vanasti oli regilaul interneti eest ja, et pimedatel õhtutel veedeti aega lauldes. Korraga kestsid sellised lauluõhtud tunde. Järjest võidi isegi kuus tundi laulda. Samuti mängisime ise läbi erinevaid laulumänge ning laulsime regilaule.

Neljas töötuba keskendus robootikale. Mängiti roboti jalgpalli. Osalised võtsid paaridesse ja jaotasid ennast juhiks ja robotiks. Juhile anti pult millega ta suunas robotit palli väravasse lööma.

Viiendas töötoas saime esitleda oma käsitöö oskusi. Nimelt pidime meisterdama kelgu. Meile anti erinevaid vahendeid: suusad, kilekotid, pappi, teippi ning 2 vineeriplaati. Nendest vahenditest pidime meisterdama kelgu, kuhu mahuks kogu meeskond peale (üle 20 liikme).

Töötubade vahel oli söögipaus, kus pakuti traditsioonilist vastlapäeva toitu: hernesuppi ja vastlakukleid. Nagu alati pani toit suu vett jooksma.

Pärast seda saime meeskondadega enda ehitatud kelke katsetada. Turba kooli hoovi valmis ka mitu toredat lumememme.

Sellele järgnes hoogne teatejooks. Takistusi oli erinevaid. Esines nii paaris kui ka üksikuid ülesandeid ning suurt tähtsust omas meeskonnatöö.

Peale teatejooksu saime taas süüa. Söök maitses taaskord imeliselt.

Päev lõppes rivistuse ja tänuavaldusega ning seejärel oli aeg naaseda koju.

Algrivistus


Teatejooks



Kokk Arthur

Roboti jalgpall

QR koodidega orienteerumine

Kelgu meisterdamise töötuba, demonstratsioon, kas kogu meeskond mahub kelgule.


Triinu ja Elisabeth

Kommentaarid